Current local time in
Kraków, Poland

Deser à la tiramisu

Deser à la tiramisu to lekki i pyszny przepis, który z powodzeniem możesz serwować na przyjęciach ze znajomymi i rodzinnych obiadach – z pewnością wszystkim przypadnie do gustu! Delikatny serek mascarpone, kremowy budyń oraz soczyste, sezonowe owoce, sprawią, że deser à la tiramisu stanie się Twoim ulubionym wakacyjnym przysmakiem. Sprawdź nas przepis!

3 Żółtka,
1 opakowanie Budyniu o smaku waniliowym bez cukru,
16g Cukru wanilinowego,
8 Biszkoptów,
0.4 l Mleka,
100 g Masła,
5 płaskich łyżek Cukru,
1 trochę Ulubionych Owoców (truskawki, porzeczki, borówki, maliny),
250 g Sereka mascarpone.

Krok 1
Zaparz mocną kawę i zostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu, dodając masło. Przykryj go folią spożywczą i poczekaj, aż ostygnie.
Krok 3
Żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodawaj do niej po łyżce mascarpone i miksuj na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Krok 4
Biszkopty nasącz kawą i włóż po jednym do przygotowanych pucharków.
Krok 5
Na biszkopty wyłóż ostudzony budyń, następnie znowy nasączony biszkopt i na wierzch masę z mascarpone.
Krok 6
Desery schłodź w lodówce co najmniej 3 godziny. Podawaj ze świeżymi owocami.

Panna Cotta

Deser à la tiramisu to lekki i pyszny przepis, który z powodzeniem możesz serwować na przyjęciach ze znajomymi i rodzinnych obiadach – z pewnością wszystkim przypadnie do gustu! Delikatny serek mascarpone, kremowy budyń oraz soczyste, sezonowe owoce, sprawią, że deser à la tiramisu stanie się Twoim ulubionym wakacyjnym przysmakiem. Sprawdź nas przepis!

1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki aromatu waniliowego
250 ml mleka
250 ml śmietanki 30% lub 36%
30g cukru wanilinowego
50g cukru
owoce do dekoracji

Krok 1
Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu (np. zamiast 500 ml, w 400 ml wody.) Przelewamy ją do połowy wysokości słoiczków. Słoiczki wstawiamy w metalową brytfankę od muffinek pod kątem. Jeśli takiej nie mamy po prostu czekamy aż galaretka się zetnie.
Krok 2
Żelatynę zalewany 3-4 łyżkami gorącej wody i mieszamy jak najszybciej :) Do rondelka wlewamy śmietanę, mleko, cukry oraz aromat waniliowy. Podgrzewamy aż się rozpuści cukier. Zagotowujemy a następnie szybko zdejmujemy z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Na wierzchu może stworzyć się osad, należy go delikatnie zebrać.
Krok 3
Przygotowaną Panna Cottę wlać do wysokości słoiczków na stężałą wcześniej galaretkę. Odstawić do lodówki na 4-5 h. Podawać ze świeżymi albo mrożonymi owocami.


Galaretkę możemy również zastąpić musem z dowolnych owoców.
Słoiczki które użyłam na zdjęciu można kupić w biedronce, są to takie małe jogurty w szklanych słoiczkach.
SMACZNEGO !!!! :)