Lasagne z sosem beszamelowym
Lasagne z sosem beszamelowym to sycące danie na obiad.Danie pochodzi z kuchni włoskiej. Wypróbujcie na rodzinny obiad lasagne z sosem beszamelowym.
Przepis na bułeczki:
3 szklanki mleka
2 łyżki stołowe masła
3 łyżki stołowe mąki
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
1 szczypta oregano
20 szt. lasagne
500 g mięsa mielonego wieprzowego
500 g mięsa mielonego wołowego
3 ząbki czosnku
2 szt.cebuli
500 g pomidorów
2 łyżki stołowe bazylii
150 g sera żółtego
2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
Do rondla wlewamy mleko dodajemy mąkę, masło, oregano,sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwile cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos - pyszny sos beszamelowy. Makaron na chwile wrzucamy na osolony wrzątek i odlewamy. Mięso wołowe i wieprzowe wrzucamy na patelnie i podsmażamy do odparowania wody.
Krok 2
Dodajemy obrany i pokrojony drobno czosnek i cebulę. Pomidory trzeba sparzamy gorącą wodą obieramy ze skórki,podsmażamy na patelni razem z bazylią, pieprzem i solą. Wszystko razem mieszamy z podsmażonym mięsem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia najlepiej kwadratowa (średniej wielkości) smarujemy koncentratem pomidorowym. I nakładamy warstwami: makaron, farsz z mięsa, makaron, sos beszamelowy, farsz, sos beszamelowy, makaron.Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy około 50 min. Pyszna lazania z sosem beszamelowym zasmakuje każdemu.
Porady
Lasagne z sosem beszamelowym świetnie smakuje z zapieczoną dodatkową porcją warzyw np.: szpinakiem, bakłażanami lub cukinią. Na wierzch lasagne warto posypać świeżo startym parmezanem. Lasagne można przygotować własnoręcznie za pomocą specjalnej nakładki do robota kuchennego. Dzięki niej powstają długie i cienkie płaty ciasta. Zapiekać można w żaroodpornym naczyniu lub zwykłej blasze do ciasta. Jednak, aby wyjąć ładne i nierozpadające się porcje lazanii warto mieć łatwo wyginającą się łopatkę.
SMACZNEGO !!!! :)
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Deser à la tiramisu to lekki i pyszny przepis, który z powodzeniem możesz serwować na przyjęciach ze znajomymi i rodzinnych obiadach – z pewnością wszystkim przypadnie do gustu! Delikatny serek mascarpone, kremowy budyń oraz soczyste, sezonowe owoce, sprawią, że deser à la tiramisu stanie się Twoim ulubionym wakacyjnym przysmakiem. Sprawdź nas przepis!
Składniki na ciasto na pierogi:
250 g mąki pszennej typ 500 (np. poznańska, wrocławska)
pół płaskiej łyżeczki soli
125-140 ml gorącej wody (tyle ile zabierze mąka, u mnie z reguły wystarczy 125 ml)
25 ml oleju rzepakowego lub roztopionego masła
Składniki na farsz ze szpinaku
ok. 450 g szpinaku w liściach (świeży lub mrożony)
ok. 220 g sera feta (u mnie Favita półtłusta)
2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżka masła
2-3 ząbki czosnku (do smaku)
pieprz do smaku
Przepis na farsz :
Krok 1
Na patelnię dodać łyżkę masła i roztopić na bardzo małym ogniu. Wrzucić posiekany (lub przeciśnięty przez praskę)
czosnek (u mnie z reguły 2 średnie ząbki, ale można dać więcej do smaku wedle uznania) i smażyć przez pół minuty.
Krok 2
Kolejno dodać szpinak i dusić go do czasu aż zwiędnie (o ile jest to szpinak świeży) lub do czasu odparowania nadmiaru
wody (w przypadku szpinaku mrożonego). Co jakiś czas przemieszać, by szpinak się nie przypalił.
Krok 3
Kolejno dodać 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany oraz pokruszony na mniejsze kawałki ser feta. Całość dokładnie wymieszać
i dusić dalej na średnim ogniu aż farsz szpinakowy nieco zgęstnieje, pamiętając, że farsz po ostudzeniu zrobi się
jeszcze bardziej gęsty, więc delikatnie wilgotny może pozostać po wyłączeniu palnika.
Krok 4
Gdyby po ostudzeniu był mało zwarty, to należy go ponownie podgrzać, odparować i ponownie zostawić do ostudzenia.
Krok 5
Na koniec doprawić farsz ze szpinak do smaku za pomocą świeżo mielonego pieprzu. Sól z reguły nie jest potrzebna, gdyż
ser feta jest dość słony.
Przepis na ciasto :
Krok 1
Zagotować ok. 125-140 mililitrów wody i odstawić na około 4-5 minut, by temperatura wody osiągnęła około 85-90 stopni C.
Mąka, której używam do lepienia pierogów zwykle chłonie około 125 ml gorącej wody. W zależności od chłonności mąki,
czasami należy dać odrobinę więcej wody, aczkolwiek zawsze na początek lepiej dolać mniej niż więcej.
Krok 2
Kolejno odmierzyć 25 ml oleju lub roztopionego masła.
Krok 3
Mąkę przesiać przez sitko do miski. Dodać pół płaskiej łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać.
Krok 4
Następnie dodać roztopione masło lub olej oraz gorącą wodą (te 125 ml).
Na początku wymieszać ciasto drewnianą łyżką, a następnie rozpocząć wyrabianie ręczne
(można też użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta). Ciasto należy wyrabiać ręcznie przez około 10 minut,
by stało się miękkie i elastyczne.Czas wyrabiania mikserem jest krótszy i wynosi około 5 minut.
Krok 5
Wyrobione ciasto na pierogi zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 30 minut, by w tym czasie odpoczęło
i nabrało odpowiedniej miękkości.
Jak zrobić pierogi
Krok 1
Po tych 30 minutach odwinąć ciasto z folii i podzielić na 2 części. Jedną część zawinąć ponownie
w folię, a drugą część rozwałkować na placek o grubości ok. 2 mm. Za pomocą specjalnej obręczy lub
za pomocą szklanki wyciąć kółeczka (u mnie takie o średnicy 7-8 cm). Wziąć kółeczko do ręki,
delikatnie rozciągnąć palcami, a następnie na jego środek nałożyć
farsz szpinakowy nabrany małą łyżeczką. Złożyć na pół i zlepić ze sobą brzegi.
Krok 2
Podczas lepienia układać gotowe pierogi na blacie lekko oprószonym mąka i przykryć
bawełnianą ściereczką (delikatnie wilgotną), by ciasto nie wysychało.
Krok 3
Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta. Z podanych wyżej składników ulepiłam łącznie 32 pierogi ze szpinakiem.
Krok 4
W szerokim garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami na wrzątek i gotować je na nie za dużym płomieniu (woda powinna tylko delikatnie bulgotać,
a nie mocno wrzeć) przez około 2-3 minuty (licząc czas od wypłynięcia pierogów na powierzchnię).
Krok 5
Łyżką cedzakową wyjmować pierogi na półmisek, dokładnie osączając je z wody.
Można je jeść od razu po ugotowaniu lub już ugotowane i delikatnie osuszone podsmażyć na patelni na odrobinie tłuszczu.
Smacznego!